Vezelgewassen zoals hennep en vlas winnen terug terrein. Ze verdwenen even op de achtergrond door de ontwikkeling van synthetische vezels, maar de klimaatverandering en Green Deal brengen deze natuurlijke gewassen terug op de voorgrond. Helemaal terecht, aangezien ze perfect bruikbaar zijn voor zaken als textiel, isolatiemateriaal of ander bouwmateriaal. En een pak minder impact op het milieu hebben.
Zoals we zonet vertelden, heeft hennep een enorm potentieel aan toepassingen. Het is een product van het verleden, maar nog veel meer van de toekomst. En die toekomst ziet er voor hennepboeren extra rooskleurig uit dankzij het toepassen van innovatieve technologieën.
Het doel van het HarvestNow platform is om dit enorme potentieel van hennep volop te benutten door het beste moment om een specifiek hennepveld te oogsten te bepalen. De boer raadpleegt met andere woorden de tool om het optimale oogsttijdstip te bepalen, zowel kwantitatief als kwalitatief. Meer nog, deze voorspelling gebeurt per veld. De tool combineert informatie van verschillende externe bronnen zoals grondsensoren en weersvoorspellingen. Specifiek gericht op het gewas, in dit geval hennep. Zo krijgt de boer per veld het beste tijdsvenster door om de hennep te oogsten, met meer succes op vlak van opbrengst en kwaliteit voor verdere verwerking.
Hoe zit de technologie rond het HarvestNow platform nu eigenlijk in elkaar? Wel, het draait allemaal rond Machine Learning. Meerbepaald een Machine Learning-model op basis van het Singular Spectrum Analysis algoritme. Kortweg SSA. Want dit is het krachtigste raamwerk om een tijdreeks te analyseren op basis van verzamelde gegevens en om dan op basis hiervan voorspellingen te doen voor de toekomst.
Eerst worden met andere woorden metingen en waarden van het verleden ingevoerd. Op basis van deze waarden doet SSA een voorspelling voor de beste oogsttijd in de toekomst.
De projectleiders ODYC en SAS Dewynter deden beroep op TRI-S om het HarvestNow platform te ontwikkelen. Even wat technische achtergrond. Het platform is ontwikkeld als een web frontend waar de velden worden gedefinieerd met behulp van een GeoJSON upload en extra gegevens kunnen worden ingevoerd. De oogsttijd wordt gevisualiseerd in deze frontend. Ook kunnen de veldgegevens, inclusief het optimale oogsttijdvenster, worden opgevraagd via een API.
De API service is geregistreerd in Demeters' Brokerage Service Environment en de Demeter Enabler Hub. Dit maakt deze service beschikbaar voor derden die de data willen gebruiken.
DEMETER is er om de digitale transformatie van de Europese agrovoedingssector te leiden. Dit door de snelle toepassing van geavanceerde IoT-technologieën, datawetenschap en slimme landbouw. Zo wordt de levensvatbaarheid en duurzaamheid van de sector op de lange termijn gewaarborgd. 60 partners uit 18 Europese landen zijn betrokken bij het DEMETER-project.
De hoofdwebsite is hier te vinden.
DEMETER is een Horizon 2020-project (857202) dat wordt ondersteund door de Europese Unie.
Wil je meer weten ?
Wil je je bedrijfsvoering naar een hoger niveau tillen?
Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we jouw bedrijf kunnen transformeren met onze expertise in IT-development.