Waarom software op maat laten ontwikkelen ?

Hoe kiest u tussen standaardsoftware en software op maat ?

Vaak is het een moeilijke keuze tussen software op maat versus standaardsoftware.

De hoofdredenen voor de keuze van standaardsoftware zijn: de mindere kost en de regelmatige updates van de functionaliteit. Dit zijn zeer geldige redenen en ik geloof dat indien er een standaardoplossing bestaat die aan uw vereisten voldoet, dit uw eerste keuze zou moeten zijn. Maar u moet dan wel bereid zijn uw werkprocessen aan te passen aan de manier van werken die door de standaardoplossing geboden wordt. Indien dit geen probleem is, of de werkwijze in de standaardoplossing benadert reeds uw werkwijze, dan is de standaardoplossing de voor de hand liggende keuze.

Indien er veel aanpassingen nodig zijn aan de standaardoplossing, dan is het belangrijk de hieruit volgende kost te berekenen: deze bijkomende kost kan namelijk zeer hoog zijn, en zelf hoger uitvallen dan de prijs van de licenties. Hou ook rekening met het feit dat al deze aanpassingen ook bij elke update van de standaardtoepassing moeten gemigreerd worden en dit ook bij elke update een bijkomende kost kan betekenen.

Zo ken ik meerdere bedrijven waar men niet langer de standaard-ERP toepassing durft te upgraden omdat de kost (in geld en/of downtime) van het upgraden te hoog is. Hierdoor worden de grootste voordelen van de keuze voor standaardsoftware teniet gedaan.

Het ontwikkelen van software op maat heeft een hogere instapkost dan de licentiekost van standaardsoftware maar is vaak lager dan de licentiekost gecombineerd met de kost van de bijkomende aanpassingen.
Bij software op maat betekent elke aanpassing en toevoeging van functionaliteit bijkomende kosten: er zijn geen regelmatige updates behalve diegene die u zelf gevraagd hebt.
Het hoofdvoordeel van maatontwikkeling is dat de software het meest de werkwijze en de identiteit van uw onderneming benadert.

Het schema hieronder stelt deze keuze voor (in het Engels). Merk ook op dat er andere elementen zijn die uw keuze kunnen beïnvloeden zoals de vereiste flexibiliteit van de oplossing of de integraties die voorzien moeten worden met bestaande software.

Beslissingsboom van maatsoftware versus standaardsoftware

Beslissingsboom van maatsoftware versus standaardsoftware

Terug